Pieczone nuggetsy z kurczaka w pikantnej panierce


To danie jest świetną alternatywą dla dań z  piersią z kurczaka. Przepis jest dość szybki, i relatywnie zdrowy, nie wymaga  dodawania mnóstwa bułki tartej, unikniemy cieknącego tłuszczu i przede wszystkim obejdzie się bez półgodzinnego monotonnego smażenia kolejnych kotletów. 
Pieczone nuggetsy są bardzo chrupiące, podane z dodatkiem ziemniaków czy ryżu sprawdzą się jako danie obiadowe lub lunch box do pracy, ale równie dobrze smakują  same jako przekąska podane np z sosem musztardowo-miodowym.  


Składniki: 
- ok 500g piersi z kurczaka
- szklanka płatków kukurydzianych
- 2 jajka 
- mąka
2 małe, ostre papryczki 
- bazylia
- 0,5 łyżeczki słodkiej papryki
- przyprawa gyros 
- sól, pieprz



Pierś z kurczaka kroimy na mniejsze kawałki, wedle uznania i delikatnie je rozbijamy. Następnie obsypujemy i dokładnie obtaczamy w przyprawie gyros.

Płatki kukurydziane rozdrabniamy w moździerzu  (lub wrzucamy do foliowej torebki i rozbijamy tłuczkiem). Do rozdrobnionych płatków dodajemy bazylię, słodką paprykę i dobrze rozdrobnioną ostrą papryczkę ( jeżeli nie lubicie ostrych dań dajcie jedną papryczkę , lub całkowicie z niej zrezygnujcie, 2 sprawiają, że panierka będzie dość ostra).

Jajka roztrzepujemy i doprawiamy solą i pieprzem. Na talerz wysypujemy odrobinę mąki. 
Kawałki kurczaka maczamy kolejno w mące, jajku i płatkach, a następnie  układamy na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce. 

Pieczemy w temperaturze ok 180 stopni przez 15 - 20 min. do uzyskania pięknego złotego koloru. 







Komentarze