Chlebek czosnkowy ( rwany)

  
 Przepis dobrze znany użytkownikom termomixa, jednak również bez tego urządzenia można śmiało połasić się o jego wykonanie.Przepis w gruncie rzeczy nie skomplikowany, wymaga jedynie od nas odrobiny cierpliwości, jak to z ciastem drożdżowym często bywa, ale gwarantuję, że warto spróbować. 
    Chlebek genialnie sprawdza się jako samodzielna przekąska jak i dodatek np. do zup, czy kremów. Posiada jednak jedną wadę - znika w  mgnieniu oka, często  jeszcze zanim  porządnie wystygnie...
Z poniższych składników wyjdzie nam chlebek wielkości keksówki. 

Składniki:
- 50g drożdży
- 3,5 szklanki mąki
- 1 szklanka ciepłej wody
- 1/2 łyżeczki cukru
- 1/2 łyżeczki soli
- 1/4 szklanki oleju

- 3/4 kostki masła
- 2 ząbki czosnku
- sól
- pieprz
- ulubione zioła świeże lub suszone
- cebula

    Do dużej miski wsypujemy mąkę, cukier, sól, rozdrobnione drożdże, dolewamy wodę i olej. Całość dokładnie wyrabiamy do uzyskania jednolitego ciasta  odchodzącego od dłoni,przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. 
   W międzyczasie masło łączymy z pozostałymi ziołami, przyprawami oraz cebulą pokrojoną w kostkę. Równie fajnie sprawdzą się tu suszone pomidory, czy starta mozzarella.
    Wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy podsypując delikatnie mąką. Wierzch otrzymanych "placków" smarujemy masełkiem, po czym kroimy je wzdłużna szerokość mniej więcej wysokości naszej blaszki.Tak przygotowane paski składamy w harmonijkę i umieszczamy pionowo w blaszce. Po wykorzystaniu całości ciasta odstawiamy je jeszcze na 15 minut do delikatnego podrośnięcia.            Pieczemy w temperaturze 180 stopni z termoobiegiem przez ok 30-35 minut. 






Komentarze