Ciasto ucierane z serem i truskawkami


Niewątpliwie najlepsze połączenie ostatnich tygodni. Delikatnie kwaskawe truskawki, z dodatkiem kremowego twarogu i to wszystko na puszystym cieście pod chrupiącą, słodką kruszonką. Będzie to idealne ciasto "kompromisowe", które przypadnie  do gustu zarówno fanom serników, drożdżówek z pyszną kruszonką na wierzchu jak i zwykłych biszkoptów z truskawkami. Ostrzegam, że ciasto jest dość pracochłonne, ale niewątpliwie jest  warte każdej poświęconej minuty :) 

Składniki: 
Ciasto:
- 150 g cukru pudru
- 125 g margaryny
- 1,5 szkl. mąki (mąkę należy przesiać)
- 60 g mąki ziemniaczanej 
- 90 g śmietany 18%
- 2 jajka
- 1,5 łyżeczki proszku  do pieczenia
- truskawki ok 0,5 kg
Ser:
- 400 g twarogu ( użyłam gotowego twarogu waniliowego sprzedawanego w kilogramowych wiaderkach,dzięki czemu nie dodawałam dodatkowego cukrudo masy.), w przypadku korzystania ze zwykłego należy go zmielić i do masy dodać niepełną szklankę cukru pudru.
- 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
-  2 żółtka
- 50 g masła

Kruszonka:
- 0,5 szkl cukru
- 100 g mąki 
- 60 g roztopionego masła

Masło ucieramy z cukrem, do momentu, aż masa będzie puszysta i bardzo jasna. Zmniejszamy obroty miksera i dodajemu po jednym jajku i miksujemy, aż uzyskamy jednolitą masę. Następnie do masy dodajemy śmietanę na zmianę z połączonymi mąkami ( składniki dzielimy na ok 3 części i dodajemy naprzemiennie ), każdorazowo delikatnie  mieszając.

MASA SEROWA: W oddzielnej misce ucieramy masło z cukrem na puszystą pianę, następnie dodajemy żółtka , stale miksując dodać twaróg, mąkę ziemniaczaną i wymieszać do całkowitego połączenia się składników.

KRUSZONKA: Wszystkie składniki łączymy i palcami rozdrabniamy do ich połączenia się w małe grudki - kruszonkę. 

Na blaszkę (wykorzystałam tortownicę z odpinaną obręczą) wyłożoną papierem  na spód dajemy pierwszą część ciasta. W następnej kolejności wylewamy masę serową i układamy na niej poprzecinane na pół truskawki. Wierzch obsypujemy  kruszonką. Całość pieczemy na programie z termoobiegiem w temperaturze 180 stopni przez ok 50 - 60 minut. 








Źródło przepisu z drobnymi modyfikacjami: mojewypieki.com

Komentarze