Ogórki Małosolne

Smak dzieciństwa, smak lata, smak domu rodzinnego … Banalne w wykonaniu idealnie sprawdzą się jako przekąskę, dodatek do obiadu , czy kanapki.





Składniki:
  • Ok 1kg ogórków (ilość uzależniona jest od wielkości naczynia w jakim planujecie je robić, w moim przypadku był to gliniany gar o pojemności ok 2l.
  • Sól kamienna
  • Kilka ząbków czosnku
  • Koper
  • Kawałek świeżego chrzanu
Ogórki myjemy, a następnie odcinamy końcówki z obu stron. Do naczynia wkładamy koper, układamy dość ściśle ogórki, w wolne miejsca wciskamy obrany czosnek, chrzan pokrojony w mniejsze kawałki.
Zalewę robimy z wody i soli , w proporcji 1 czubata łyżka soli kamiennej na 1 litr wody. Mieszamy zalewę do dokładnego rozpuszczenia się soli, wlewamy całość do ogórków.
Naczynie powinno mieć nakrycie, może to być oryginalna pokrywka, lub zwykły talerzyk, który ma za zadanie utrzymanie ogórków pod powierzchnią wody.
Ogórki są gotowe po ok. 2 dniach, jednak zrobione wieczorem, następnego ranka już mają charakterystyczny aromat, i lekko słonawy posmak.

Komentarze