Ryż z kiełbasą i warzywami

Danie szybkie, syte i bardzo aromatyczne. Jego ogromnym atutem jest możliwość dowolnego modyfikowania składników, przypraw czy poziomu ostrości dostosowując wszystko do własnych upodobań, lub po prostu wykorzystując to co w danym momencie mamy w lodówce.





SKŁADNIKI:
  • 1 szklanka ryżu
  • kiełbasa ok 250 g ( ja użyłam surowych kiełbasek z dodatkiem papryczek jalapenio, które zostały nam po grillu)
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 mała cukinia
  • 6 pieczarek
  • 2 szklanki bulionu
  • sól, pieprz
  • garść świeżej kolendry
  • 2 łyżki masła
  • 1/2 puszki kukurydzy
  • bazylia, oregano, majeranek
Na suchą patelnię wsypujemy zioła i chwile prażymy, do momentu aż wydobędą z siebie intensywny zapach, uważamy jednak aby ich nie przypalić. Dodajemy masło, a następnie szklimy na nim cebulę pokrojona w kostkę.
Dołączamy posiekany czosnek, pokrojoną kiełbaskę i pieczarki. Kiedy wszystko się podrumieni dodajemy ryż, cukinię i chwilę smażymy często mieszając. Zalewamy całość bulionem.
Dusimy pod przykryciem do momentu, aż ryż uzyska odpowiednią twardość, należy pamiętać, aby nie przegotować ryżu, najlepiej jest zostawić go al dente – lekko twardym( w razie potrzeby dolać więcej wody).Na koniec dodajemy kukurydzę, posiekaną kolendrę i doprawiamy do smaku pieprzem i solą.
Jak to w przypadku dań jednogarnkowych najlepiej smakuje odgrzewane na drugi dzień, kiedy dokładnie przejdzie smakami. Idealnie sprawdzi się jako lunch box do pracy, czy po prostu szybki obiad dla niespodziewanych gości.
SMACZNEGO.

Komentarze