Roladki schabowe z mozarellą i szpinakiem



Schab nie musi być kojarzony głównie z kotletami, równie fajnie sprawdza się w innych formach i z nietypowymi dla niego dodatkami. Kto powiedział że jak szpinak to tylko z kurczakiem, a mozzarella to tylko w sałatce??
Roladki będą fajnym połączeniem różnych bardzo odmiennych smaków. Z jednej strony lekko kwaskowaty smak szpinaku, z drugiej łagodna, delikatna mozarella, wszystko otoczone charakterystycznym w swoim smaku, aromatycznym boczku. Danie robi się dość szybko, najlepiej smakują świeżo po przygotowaniu, kiedy wszystkie smaki fajnie przechodzą sobą nawzajem.
Składniki:
- 8 plastrów schabu 1 cm - bułka tarta - 2 jajka - mąka - dwie garści szpinaku - 1 mozarella ( jezeli ktoś lubi można dać podwójną porcję) - 8 plasterkow cienko krojonego boczku wędzonego - sól i pieprz


Schab rozbijamy na cienkie i jak największe plastry. Doprawiamy pieprzem i solą z obu stron, należy jednak uważać z solą gdyż boczek sam w sobie jest również słony i łatwo można przesadzić z solą.
Na rozbite mięso układamy kolejno boczek, całe liście szpinaku oraz mozarellę. Całość zawijamy, składając boki mięsa do środka, tak aby farsz podczas smażenia nie wypłynął.
Jajka roztrzepujemy na talerzyku, na dwa kolejne wysypujemy mąkę i bułkę tartą. Roladki panierujemy kolejno w mące, jajku i bułce tartej. I smażymy na patelni z każdej strony do uzyskania złotego koloru.






Komentarze