Sos najczęściej robimy z piersią kurczaka lub z indykiem , jeżeli chodzi o podanie to już kwestia gustu, równie dobrze smakuje z ryżem, pieczywem, czy tortillą wybór dodatków dowolny!
!Ostrzegam danie w wersji podstawowej jest bardzo ostre, jeżeli nie lubicie ostrzejszych smaków warto zmniejszyć ilość dodanej papryczki.
Składniki:
- pierś z indyka
- pierś z indyka
- duża cebula
- 2 ząbki czosnku
- puszka mleka kokosowego
- 1/2 szklanka śmietany lub gęstego jogurtu greckiego
- 2 łyżeczki kurkumy
- 2 łyżeczki curry
- 2 małe suszone ostre papryczki pepperoni ( zamiennie: 1 świeża chilli lub łyżeczka chilli w proszku)
- 1 łyżka soku z cytryna
- skórka starta z połowy cytryny
- 1 łyżeczka imbiru w proszku
- 2 płaskie łyżeczki cukru trzcinowego
W miseczce łączymy ze sobą skórkę oraz sok z cytryny, imbir, czosnek oraz ostre papryczki, wszystko łączymy z mięsem i odstawiamy na co najmniej 30 minut.
Cebulkę pokrojoną w większą kostkę szklimy na rozgrzanym oleju, następnie dodajemy mięso wraz z resztkami marynaty i podsmażamy, kiedy mięso jest gotowe wlewamy mleczko kokosowe oraz śmietanę.
Całość chwilę podsmażamy po czym dodajemy curry i kurkumę - dokładnie mieszając. Na koniec dodajemy cukier oraz doprawiamy solą i pieprzem.
Komentarze
Prześlij komentarz